Treballem a partir de la mirada d’Emmi Pikler.
L’Observació és l’eina que fem servir a l’escola per acompanyar als infants. Creiem en el moviment i el joc lliure i espontani. L’infant pren la iniciativa de les seves accions i l’adult no interromp. L’educador/a s’asseu a terra o en un tamboret i es posa a l’altura dels infants per tenir un contacte més directe. Evitem estar drets/es.
En el 0-3, no es tracta d’impartir coneixements, ja que els infants aprenen d’ells mateixos i trien. L’infant és protagonista del seu aprenentatge.
A l’escola hi ha normes de convivència per estar en harmonia. Quan l’adult posa un límit, ho fa sense crits i ens apropem als infants per comunicar-nos amb calma i tranquil·litat.
Mantenim un to de veu suau per generar un ambient de calma.
Tot el contacte físic a un infant, ha de ser consentit per ells/es mateixos. Quan un infant diu que “no”, ho respectem i intentem buscar solucions per acompanyar-lo des del respecte. No hem de sumar retrets a les coses negatives que facin les criatures, repetint contínuament el seu nom en to negatiu. Sinó buscant complicitats fent que l’infant ens ajudi. Mai deixem sols als infants, els hi donem temps i pauses si ho necessiten.
El canvi de bolquers és un moment molt íntim on creiem que primer s’ha de fer un contacte d’observació i conèixer a l’infant. Per això, és recomanable demanar permís abans d’actuar.
L’hora dels àpats és un moment de plaer i és per aquest motiu que no obliguem a menjar. Els infants mengen quan tenen gana o quan estan preparats. Tanmateix, ens trobem igual amb les estones de la son, convidem a relaxar-se i preparem els espais perquè es puguin donar aquestes situacions.
L’equip és el pilar de les relacions entre educadors/es i donem molta importància al traspàs d’informació i comunicació del que observem, els canvis, les idees, etc. Intentem no prendre iniciatives i tenim en compte l’opinió de tothom per anar a un mateix camí.